Sabtu, 30 Ogos 2008

Merdeka!

SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN MALAYSIA!
PERPADUAN TERAS KAJAYAAN!
ini adalah entri terakhir untuk August ini.
Selamat Berpuasa,
dan Selamat Menjalankan Trial SPM bagi calon-calon SPM08.

Khamis, 28 Ogos 2008

Kenapa Jadi Begini?

Syukur ke hadrat illahi, aku dapat 6A dan 2B for trial. Walaupun, slightly aku tak rasa puas, sebab aku tidak dapat memenuhi impian ibu bapa aku. Here they goes,

  • BM - 80%
  • BI - 87%
  • Maths - 89%
  • Agama- 86%
  • Geo - 83%
  • KH - 78%
  • SC - 70 %
  • Sej - 68%

Woo, sejarah rendah kot. haa compared to my mid term test,

  • BM - 85%
  • BI - 84%
  • Maths - 80%
  • Agama - 87%
  • Geo - 68%
  • KH - 75%
  • SC - 68%
  • Sej - 63%

Walaubagaimanapun, aku rasa bersyukur, sebab certain people cakap trial memang sukar nak score. So, harap-harap markah trial menjadi bekalan result pmr nanti. Tahniah kat kawan aku dapat 8a, i beat you once, but ternyata kau hebat. Haiya, jangan kembang lah pula. Tapi agak kecewa, kerana 2 papers yang aku dapat b, are the same papers i couldn't score during the past mid test. So, yeah i made an effort to improve, but still couldn't achieve the target i wanted. Seriously, nak result macam Kak Athirah, you know, how it felt to get 8 a's, mostly in the trial? It's like 'fuuuhhh' situation tau. Seriously. Anyway, mari lupakan kesedihan yang perit itu, bertambah sedih dan sakit jiwa ni karang.

So, Merdeka semakin hampir, tapi aku tengok macam sambutan tahun ini kurang hebat macam tahun lepas. Ok, mungkin sebab it's 51st celebration, tak semeriah last year. Last year wast a blast, mungkin kerana aku masuk tarian dekat Dataran Merdeka K.L. tu, you know, pakai baju samfu, in front of those V.I.P's and travellers, WOW! Seriously, the most precious experience ever. However, tahun ini aku dapat perform Puisi di sekolah, good enough lah kan.

Bercakap pasal merdeka, bukan lah aku nak comment panjang-panjang, aku rasa semarak merdeka tahun ni memang kurang. Mungkin kerana merdeka tahun ini menghampiri Ramadhan, so kena show a little respect. Ye lah, a day after puasa, takkan nak bersuka ria je, bukan begitu? Anyway, Selamat Menyambut Kemerdekaan ke 51 Malaysia! I'm proud to be a Malaysian.

Okay, enough talking about merdeka. Hidup aku sekarang makin rancak, dengan kawan sekolah yang amat fun walaupun hidup makin stress. Ye lah, lebih kurang sebulan nak PMR, adoi, sakit nya kepala. Tapi aku nak bersimpatilah kepada orang yang pandai berpura-pura. Bukan aku nak kata aku perfect, tak pernah pura-pura, tipulah tu. Tapi, kalau sudah mencapai tahap maksimum sampai memang boleh di cam kepura-puraannya, takkan nak berselindung lagi? Sampai bila? Apa menyebabkan kau jadi begini? Aku cukup simpati, mintak maaf banyak-banyak. Jadilah diri sendiri, seorang yang baru dalam hidup kau, tak mungkin boleh membawa kau ke alam yang amat bahagia. Mungkin juga kau akan terjerumus ke lembah dosa. Jadi, fikir-fikir kan lah. Aku bukan bagus sangat nak bercakap perihal ini, tapi, aku hanya menyampaikan apa yang baik dan apa yang buruk.

Sudahlah, aku tak mahu hidup dalam kepura-puraan. Dunia itu aku dah alami dulu, di waktu ramai orang membenci aku, tapi sesungguhnya aku berubah demi kebaikan, Alhamdulillah semuanya kembali normal. Janganlah kata kami tiada hak bersuara, tapi bila sudah sampai ke tahap yang tidak sepatutnya, kita perlu melakukan apa yang patut, bukan? Jadi janganlah marah terhadap aku jika sesiapa terasa aku berkata mengenai dirinya. Sorry kalau aku critisize lebih-lebih, tapi ini kebenaran, aku taknak berselindung. Aku taknak jadi talam dua muka, baik dengan ini, kutuk itu. Aku kawan semua orang, tapi kalau attitude kau dah buat aku em 'bluegh' jadi aku tak boleh buat ape.

Okay, kalau korang baca blog aku, mungkin banyak pasal PMR, dan kawan yang bermasalah. Haha, itulah aku punya hidup, bermacam onak dan duri. Ada pahit, ada manis. Sekarang aku kena concerntrate PMR, for sure, langkah pertama untuk berjaya.

Jam hampir 7 petang, tak elok online lama-lama, tak baik untuk mata.
Uish, panjangnya entri ni. Haha, bacalah kalau ada masa.

__________
munifah
__________

Rabu, 27 Ogos 2008

Setahun Sudah Rupanya,

Tik tok, tik tok, dah nak masuk bulan Ramadhan 1428H. Cepatnya rasa. Aku ingat lagi, tahun lalu, bila berakhirnya puasa, sedih sangat hati ni sebab tiada lagi solat terawih untuk setahun yang akan datang.
Tak sangka Ramadhan kembali, dalam masa yang amat pantas tanpa disedari kita sendiri.
Meniti umur limabelas banyak memberi kesedaran kepada aku, sebab ye lah,
i'm all grown up, fikiran pon bertambah matang, keputusan kene bijak, hidup kena stabil, macam-macamlah.
Nak masuk Ramadhan ni,
uish, banyak benda kena perbaiki. Rohani, jasmani dan iman.
Ceh, sounded alim, but realiti, kenapa nak tipu? Bukan nak menunjuk-nunjuk, tapi kalau tak percaya, tipu diri sendirilah tu. Bila masuk ramdhan, orang berebut-rebut nak dapatkan peluang ganjaran besar dari Yang Maha Esa, tapi tup tap lepas tu, tuuuuuuuuut. Habis macam tu je.
Sesiapa yang tersinggung, maaflah, tiada niat langsung. Tapi, most people begitu. Mungkin aku juga, orang lain, sanak saudara.
Ni, belum puasa, aku dah dengar orang nyanyi lagu raya. Adoi, fikirlah perkara yang baik ni dulu, sekali setahun tau!
Orang masuk ramadhan, dah excited nak raya, bukan nak mengerjakan amalan di bulan yang datang setahun sekali ni. Haish, ye la, dunia dah maju, manusia berubah. Bijak ayat tu,
membuktikan kebanyakan manusia sekarang makin serong. Budak form 3 dan 5 pula mungkin tak dapat fikirkan raya, sebab exam besar menanti, macam apa yang sedang aku suffer sekarang. Memang tension, tapi kena hadapilah, jangan cepat putus asa, lemahlah macam tu. Even cuti Ogos yang lalu, kawan baik pun aku tak sempat jumpa, apatah lagi keluar tatkala PMR menjelang. Mhmmmm, kena bersabar lah sampai 17 Oktober, sesungguhnya bendera penjajahan PMR akan turun, aku nak menulis lagi, tapi jam sudah pukul 12:54a.m. Besok sekolah, and the next day. Selamat menempuh hari esok.

Wassalam

Selasa, 26 Ogos 2008

Menanti

Sesungguhnya aku masih menanti result trial.
Mhmmmmmm, so far, 2 b's. So sad.
So, wish me luck.
Bye.

Rabu, 20 Ogos 2008

Sudah Sebulan

Sebulan sudah kamu pergi,
Namun, jiwa ini masih meronta mengatakan TIDAK! kau masih di sini.
Setiap hari, detik dan waktu aku teringat akan mu,
tak ku sangka, wajah yang ku pasti kuat itu, tidak mampu bertahan lama,
aku pasti merindui setiap urutanku kepadamu,
setiap senyumanmu kepadaku,
setiap tangisanmu kepada anak-anakmu,
dan tawamu kepada sanak saudaramu,
panggilanmu,
rontaan mu, aku rindui,
walau pun tika saat itu, aku sering marah dan sakit padamu,
tapi bila kamu pergi, itulah yang aku rindukan,
kemarahan mu, panggilanmu, dan permintaan mu.
Kini kau tiada lagi, sebulan sudah engkau pergi,
yang pasti, lima belas tahun memoriku bersamamu,
tidak dapat aku lupakan.
ADIK SAYANG ATUK!

Rabu, 13 Ogos 2008

Bila Berdetik Jantung Mengira

Setelah hampir 9 bulan memasuki tahun 2008, baru aku sedar dunia ni sebenarnya semakin sekejap. Tup tap, next month PMR. Mungkin 'sayur' bak kata Fazlan atau 'kacang' bak kata Adie, tapi kacang dan sayur belum tentu dapat dipastikan statusnya lagi.

Tahun ni yang sepatutnya tahun aku tak putus-putus mengesat peluh yang bertimbun belajar, tapi tahun ni lah aku banyak main dan buang masa. Bukan lah ape, bak kata orang, baru nk pandai biasakan diri nk buang masa.

Bukan nk up se-up upnya, but bolehlah. Takdelah pergi parti yang membosankan macam budak-budak yang sedemikian, tp dah pandai keluar lah kata orang tua.

Haih, sekarang pula aku juga minat photography, tapi mungkin bukan sebaik yang lain, belum ada rezekilah nak guna DSLR, tp insyaALLAH.

(edit mcm bangang)

Kawan-kawan pon tahun ni jarang sangat jumpa, online pun aku jarang. Mungkin ada baiknya kan. Next year dah kena fikir SPM. jalan menentukan anda mampu bertaut ke mana selepas ini?Hanya tuhan yang dapat menentukan.


TRIAL MCM TAIK!

OKAY, SO THE TRIAL WENT ON VERY WELL,
some papers went well, not as hard as i expected.
But youknow the curse when answering any examination paper,
never change your answer on the last minute, like kalau salah,
menyesal tak berlagu wa cakap.



so, day one started with BM and Sejarah.
Sejarah was quite easy, not like easy sure dpt seratus,
BUT ITS QUITE UPSET FOR GETTING a B!
Bm pon ok je, geleng2 kepala je, takde angguk2.



Day 2, ENGLISH and AGAMA,
I think i screwed agama. Mak aii, kenapa aku tak baca ni?
like rasa menyesal last minute tidak berguna lagi.
Uish, balik rumah baru nk bukak buku. Wth.
Nasik dah jadi bubur.


Day 3, KH and SCiENCE.
science macam TAIK doh! Lagi2 bab air pressure, wtf ape bende ni weh?
tak pernah baca pon! Haha lg satu, transformer pon boleh salah, bende senang dude!
BOLEH SALAH? aaaaaaaaaaaaaaaaa
and and, how come i forget menjalar dalam english?
haih, carik kat kamus, takda pulak. Last2, twinning. ya rabbi!
Nasik dah jadi bubur.

And then, there's Math and Geography.
Another miserable day!
Nak cakap apa lagi,
Nasik dah jadi bubur.


Nasik Dah Jadi Bubur.

Eh eh, belum lg.
Ada masa until 12 October.

Khamis, 7 Ogos 2008

PMR TRIAL

'ZAMAN PEMERINTAHAN SIAPAKAH AGAMA ISLAM BERJAYA DIBANGUNKAN?'
a) Sulatan Alauddin Riayat Shah
b) Sultan Mansur Shah
c) Sultan Mahmud Shah
d) Sultan Sharifuddin

Simplify,
2x+6xy-5kh+30hk


Akaun Perdagangan melibatkan;
a) angkutan keluar
b) angkutan masuk
c) liabiliti
d) aset

'Apakah yang diterima oleh Galoh Candera Kirana?'

What simbolizes life in the poem 'The Dead Crow?'

Siapakah nama bapa Saidatina Aisyah?

Angin Monsun Timur Laut berasal dari negara?

What is the function of phloem?




WAH, TAK SABAR TRIAL, WISH ME LUCK!
(P/S; SOALAN DI ATAS AKU REKA ON THE SPOT.)

Peniup Belon

Foto saya
Shah Alam - Seri Iskandar, Selangor - Perak, Malaysia
berkarya untuk kepuasan

Makhluk Tuhan