Isnin, 29 September 2008

Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir & Batin

Di kesempatan ini, saya ingin mengucapkan ribuan ampun dan maaf kepada semua rakan-rakan taulan di muka bumi ini. Seribu jari dipohon kepada semua. Selamat Hari Raya.

Photobucket

Khamis, 18 September 2008

Hari Rabu semarak raya.

Rabu lalu Muni pergi sunway, berbuka puasa bersama ibu dan kakak. Ayah away di Pahang ada kerja, so we took this oppurtunity untuk buka puasa di luar. Jangan marah ayah!

Jadi pizzahut menjadi pilihan utama, memandangkan reasonable dan sedapppp. Ni dah kali kedua buka puasa kat pizza hut, jadi rasa boring dan memualkan pun ada, tapi, sekali sekala takpelah. Anyhoo, kami datang pukul 6:10pm, haha tempat still kosong, apa lagi, takkan tak serbu kot. By the time 6:30pm, dah full house beb. Haha kita dapat tengok bermacam-macam restoran, semua penuh. Ok, jom buat check list.

pizzahut-check
nandos - check
wendys - check
mcd - check
kfc - check
kenny rogers - check
teppanyaki - check
subway - check
carls jr - check
deli france - check
secret recipe - check
fisherman - check
pratha - check
crispy popiah - check

semua check lah, haha buktinya aku melihat situasi di atas. Sangat penuh. Cuma restoran jepun ada sake buat apa lah kan. As to keep our perut dari terus kelaparan, me and my sis buka then went stright away to surau lah. Haih, sedih betul melihatkan keadaan surau. Tidaklah ramai orangnya.

So, berbuka dengan pembuka selera, kurma yang calang-calang nk jumpa, disusuli air pepsi dan kemudiannya speghetti meatballs. Uish, terliur lah pula tatkala sedang menulis blog ni. Hahah.
After buka puasa, Muni pergi jalan-jalan. Cuci mata, and shopping a bit for raya.
This is our third shopping untuk raya. Haha, tapi apa apa pon, semarak raya tahun ni tetap kurang. Ye lah, atuk Muni baru 2 bulan pergi, jadi nak sambut raya kebaboom susah sikit.

Bercakap pasal shopping raya, tahun ni memang shopping sakan. Tema raya family Muni tahun ni hijau, wah! Nak save the greenery lah katakan. Macam meriah, tengoklah macam mana.
Ye lah, bila umur ni semakin meningkat, fashion baju pon kena up to date. Baju yang berfesyen ni pun bukan murah-murah, ada yang mahal tahap cipan jugak. But, lawa punya pasal ada lah jugak yang dapat dibeli. Bukan selalu pun, setahun sekali.

Jadi di sunway hari tu, dah nampak dah orang beli langsir lah, bantal, perabut, mcm nak pindah rumah je. Haha. Alah, tapi bila tengok orang shopping mcm tu, seronok pulak. Macam, ahhhh raya nak dekat. Lagu raya pun dah berkumandang'

'menjelang hari raya, berakhirnya puasa, suasana riang ria, menyambut syawal tiba'

HAHA, tah betul ke tak lirik tu. Jadi, tatkala 10 malam terakhir Ramadhan semakin hampir, perbanyakkanlah ibadat. Malam Lailatul Qadar semakin dekat , jadi kejarlah malam seribu impian itu.

Assalamualaikum.

Selasa, 16 September 2008

Berbuka Puasa.

Ramadhan dah masuk hari ke 17, which is another thirteen days till raya, and about 25 days till PMR, ya Allah, madness mengganggu ketenteraman umat. So, as usual, berbuka puasa memang perkara yang dinanti sepanjang hari. Besides dengar perut buat konsert rock, jam tepat 7:15 masuk azan maghrib. Ni I nak cerita benda yang best bulan puasa ni.

Bulan Ramadhan datang setahun sekali, mana nak cari dude. Haha sepak batu tanya selera lah.
Haha, bulan lain mana ada Bazaar Ramadhan, cakap sikit kalau ada?
Haaa, ada ke korang nampak ayam percik hari-hari, besides air lai chi kang and murtabak. Haha, pasar malam ada lah, tu pon seminggu sekali. Jarang jarang nak menikmati bulan macam ni.
Dan lagi, bulan lain mana ada sampai 10 jenis air atas meja at one time. ADA? haha, itu dah masuk sampai isu pembaziran! Haha, minta maaf banyak-banyak! Tapi bila bulan puasa ni, nafsu memang kuat. Bukan nafsu apa, tapi nafsu makan! haha pegi sana sini, FWAAA - otak-otak, FWAAA - murtabak, FWAAA- bubur lambuk dan etc etc. Haa, tu lah specialty bulan ramadhan! Bukan calang-calang bulan kita boleh nikmati.

Selain ingat makan tu, Mhmmm, ingatlah juga untuk beribadat. Bukan selalu pahala datang berganda macam ni, bulan ni je. So, don't take it for granted.

Tapi memang best lah bulan puasa, setiap hari lauk lain-lain jenis woo. You tell me lauk apa I belum masak, mungkin ada satu dua, but mostly dah. Hahaha.
Ni dah lari topik ni, pasal nafsu makan je, nafsu lain takde? Haha, ada ada. But lain kali.
Tapi seriously, I taknak bulan ni end up just like that. Dah la PMR lepas raya, sekejapnya rasa akhir zaman ni. Mhmmm,.

______________________________________

So, yeah yesterday i went buka puasa with budak-budak 7, kae and izzati. It was fun though cause we all gathered from nowhere just to buka puasa. You see how puasa eratkan silaturrahim. Haha then me, kae, zatty and dila went to padang borak sampai tak ingat dunia. Wallahua'lam.
It was fun though, until 10 PM we were there and then head back home. Practically it was fun and fantastic. But anyhoo, puasa is almost over and of course i don't want it to end just like that.
How time passes by. :(


Khamis, 11 September 2008

Penatlah Menunggu

Penatlah Menunggu:

  1. Tatkala PMR yang mendatang yang amat memberi tekanan.
  2. Tatkala aku perit menunggu dia.
  3. Orang yang menipu tiap tiap hari.
  4. Jam yang berdetik
  5. Mengira hari yang dinanti
  6. Tahun 2009
  7. Keputusan yang ditunggu,
  8. kawan-kawan bercuti
  9. cuti sekolah menanti
  10. art event yang akan datang
  11. gathering yang best gila bab
  12. baju baru
  13. kasut baru
  14. hidup baru
  15. semua yang baru!

Penat sangat, ada banyak lagi, tapi kenalah tunggu, kalau tidak malas mencubalah hakikatnya. Mintak tolong kawan pun, tak laksana lagi. Tak apa lah, sabar itu separuh daripada iman.

Mhmmmmmm, CLUELESS?

biar biar! Otak sekarang buntu, jiwa pula memberontak

Peniup Belon

Foto saya
Shah Alam - Seri Iskandar, Selangor - Perak, Malaysia
berkarya untuk kepuasan

Makhluk Tuhan