Selasa, 25 November 2008

Mata aku beratlah

Sorrylah takda masa nak online sebab penat oh, mata ni berat. Tak kesahlah aku ada pembaca setia ke tak kan, tapi kepada sesiapa yang membaca, aku akan aktif online semula start from 11th of December. Jumpa kalian semua.


p/s: Kenapa kebanyakan lelaki suka perempuan kurus? Ini misi aku di blog seterusnya. Boleh kasi pendapat sekarang. Hairan Hairan.

Ahad, 23 November 2008

Hari Ni Aku Jadi Ulat Bulu; Lelaki bermasalah.

Hari ni sumpah aku jadi ulat bulu, tergedik gedik menggedik kat ABANG tu. Ish, cair badan aku tengok ke-innocent-an dia. 

Haha, ke-innocent-an? bahasa apa tu siut? Sumpah BM macam hape.
Nazrin yang semakin hari semakin gay membuatkan aku jealous, ish aku boleh jealous kat Nazrin? For liking that ABANG? sumpah masalah sial. 

Ye lah, lelaki sekarang bermasalah, perempuan berlambak, tapi lelaki jugak yang di cari. Haha, sumpah aku taknak kawan macam tu. Memalukan kaum sendiri. 
Baiklah aku kawan dengan pondan yang serupa perempuan tapi suka dekat lelaki, daripada lelaki sejati yang suka lelaki sejati.
Ish, geli doh.

Bukanlah aku nak wujudkan sebarang diskriminasi berkaitan perihal seksual di sini, tapi bab bab biseks atau homo, sumpah memalukan kaum sendiri. Aku sendiri pandang berat masalah ini.
Ye lah, kita yang lahir sebagai muslim, diajar untuk menyukai kaum yang berlawanan jantina, supaya dapat melahirkan zuriat yang seterusnya supaya agama kita dapat dikembangkan.

Tapi sekarang, lain yang jadi. Dunia dah terbalik, masyarakat dah simpang siur. AlamatNya dah dekat. Tapi, jangan kita berperasangka buruk terhadap orang-orang sedemikian. Ada sebab mengapa mereka berperilaku macam tu.

Ada sesetengah yang pernah dikecewakan, dan sudah serik untuk melaluinya lagi. Ada sesetengah pula langsung tidak berperasaan terhadap jantina berlawanan. Orang-orang macam ni kita kena ajar cara baik supaya mereka go straight. Bukan nak tindas sekeras-kerasnya. Jika tidak, orang-orang dunia ni akan kucar kacir.

Tapi kalau sesetengah tidak dapat menerima, biarlah mereka ikut cara mereka. Kita tiada hak untuk memaksa. 

Cuma sekarang aku nak cakap, ingatlah, kita hidup tak lama. Buat benda betul pun bukan selalunya betul. Jadi, kalau benda yang senang ni pun susah nak ikut, benda yang lain macam mana nak buat. Sebelum kita terlambat, janganlah buat benda benda yang tak elok ni. 

Salam,
MunifahPutri.

Jumaat, 21 November 2008

Tak Cukup Tidur Siut/ Malam Dondang Sayang.

TAK CUKUP TIDUR SIUT.

Barulah aku boleh rasa penat bekerja. Bangun seawal pagi yang boleh *subuh ter-miss jugak*, kemudian kerja selewat malam yang amat. Uish, penat nak mampus. Kadang kala rasa menyesal bekerja ni pon ada. Tapi nak cari duit punya pasal, apa pun aku sanggup buat.

Mak aku dah pesan, jangan menyusahkan dia tatkala aku tiada duit nak have fun. Kau keluar la mana kau nak, janji ada duit. Kata kata mak aku itulah yang aku pegang sampai sekarang, sampai aku tak fikir penat lelah sebab nak cari duit 3 angka semata-mata. Ye, 3 angka je.

Aku tak cukup umur nak pegang gaji 4 angka.

Nanti bulan 12 banyak pulak event aku wajib pergi. Macam RANtai misalan nya, last year aku tak pergi, jadi this year MESTI pergi.
Malam malam lepas balik kerja pulak, aku mesti kena online. Bukan kena lagi, MESTI jugak.
Kalau tak, aku rasa aku ketinggalan hal hal dunia. Sumpah aku bilang, aku makin kuno tentang hal dunia, sebab asyik fikir pasal kerja je. Korang mesti cakap aku ni obses bekerja, ataupun kecoh bekerja, tapi biasalah, aku baru 1st time kerja, mana tak berperangai macam babun. Silap silap hari bulan, aku langsung tetiba taknak sekolah, sebab nak kerja. Haha, manalah tau!
Ish, taknak pun.

Anyway, kat tempat kerja aku, aku suka usha abang giordano. Abang giordano yang sangat comel. Kini aku dah tau nama dia, umur, tempat tinggal, sekolah lama. Hahah semua semua lah, hasil info daripada Nazrin yang telah bertukar sedikit gay sebab dia kata dia admire jugak abang giordano tu. Sialan, dia aku cop. Kau go straight la wey. Ternganga mulut aku dia cakap macam tu.


Haha. Jadi sekarang aku ada reason untuk datang kerja setiap hari. Sampai sekarang aku termimpikan dia. Muahahaha
----------------------------------------------------

MALAM DONDANG SAYANG.
18 November yang lalu, aku telah melibatkan diri dalam MALAYSIA-THAILAND FIRST JOINT EDUCATIONAL RESEARCH 2008, di mana aku dan pasukan tarian sekolah aku telah dijemput membuat persembahan di Summit Hotel, Subang.

Apa yang boleh aku cakap, our performance was superb.
Haha, sendiri buat, sendiri puji. Ye lah, siapa lagi nak puji. Anyway, aku telah menyanyikan lagu My Way, dan Gambang Semarang (indonesia). Manakala pasukan tarian aku telah mempersembahkan beberapa tarian Gamelan dan Kurik Kundi.
Sumpah aku salute mereka, kerana tarian yang sungguh bertenaga dan mantap.
Kami sampai di Summit Hotel jam 4.45ptg dan terus ke Hi-Tea di Main Hall.
Seterusnya latihan dijalankan jam 5.30 ptg sehingga jam 6.30 petang. Terus lepas tu kami bersiap make-up dan baju.
Sumpah aku kuno bab make-up and stuff. Jadi, inilah hasil touch-up aku yang sangat kuno:
Athirah, Melaty, Munifah.
Persembahan kami berakhir dengan jayanya, kami mendapat feedback yang sangat memuaskan daripada para penonton. Orang Thailand yang datang pun suka, apatah lagi orang kita. Tapi sayang next year kemungkinan besar aku tidak lagi bersekolah dia Seksyen 11, gara gara ingin mengambil aliran yang aku suka. Tidak apa lah, kita kena move on kan?

Sekarang aku rindu nak mampus dengan kawan kawan sekolah menengah aku, bila boleh ketemu?

P/S: aku tak paham seyh cerita Susuk? story sikit.

Isnin, 17 November 2008

Aku Rasa Aku Kurang Baik Stage 4 la.

Hari ni aku nak buat confession. Aku dah bilang aku memang kurang baik, bukan jahat, tapi kurang baik. Kalau boleh, semua orang aku nak kutuk kat dunia ni, semua yang aku rasa rosak di mata aku walhal aku tak kenal siapa pun. Orang kata, don't judge a book by its cover, tapi sumpah aku memang tak boleh. Tak boleh nak ikut frasa tu.
------------------------------------------------------
Setahun yang lalu.....................
aku baru masuk tingkatan 2, lepas tu aku ada terlihat seorang pelajar baru, tingkatan 3 nama Melaty. First-first dia masuk lagi sekolah tu, aku boleh agak apa perasaan aku kat dia nanti.
Tapi aku diam tak ambil apa apa aksi, sehingga aku tahu perkembangan diri dia.

1st time aku tengok dia, sumpah aku rasa dia gedik, sebab cara dia bertutur macam sangat proper dan baik. Apa lah aku ni, tu pun salah ke? Bodoh betul. Ye lah, macam frasa atas tu, I did judge a book by its cover. Tak lama lepas dia masuk sekolah tu, aku dapat tahu dia ber-boyfriend-kan seorang senior aku yang aku tahu hak milik kawan rapat aku.

Lalu aku buat conclusion dia perampas dan penyemak. Aku dan kawan aku tu pun kutuk lah dia.
Bila dia berkelakuan sangat baik depan aku, aku fikir dia seorang pembodek. Bila dia sangat lembut depan orang lain, aku kata dia pandai berpura-pura. Bila aku berdepan dengan dia, aku rasa aku taknak pandang muka dia lepas apa yang dia dah buat kat kawan aku. Tapi bila berborak dengan dia, aku pandai menyorok muka benci ni dan berpura-pura seperti tiada apa berlaku. Bila kami pergi Mersing, Johor, sama-sama, aku sumpah tak boleh tengok perangai dia. Perasaan benci aku kat dia makin membuak buak.

Aku rasa perasaan tu timbul hanya kerana dia telah menyakitkan hati kawan rapat aku.
Padahal dia tak buat salah pun dengan aku. Sejenak aku berfikir, apa salah dia pada aku sehingga aku berpelakuan macam sial?

Tak lama kemudian, aku rasa perangai dia yang aku rasa penuh dengan kepura-puraan tu menjadi semakin ikhlas sebenarnya. Aku rasa dia sebenarnya jujur, ikhlas dan penuh dengan perasaan yang baik lagi suci.

Bila dia berperilaku sangat baik kepada aku, you know, sangat sangat baik, macam malaikat turun dari langit, aku rasa sangat berdosa atas apa yang aku dah fikirkan pasal dia.
Aku rasa nak flush kepala aku kat jamban sebab berfikiran macam baboon dan tidak matang langsung.

Sekali lagi aku fikirkan balik, apa salah dia kat aku sampai aku kutuk dia gila babi? kutuk sehingga tak ingat dosa dan pahala semata mata kerana satu perkara yang kecil dan tidak rumit langsung.
Aku rasa sangat bodoh, dan tidak siuman.

Jadi sebelum aku jadi gila, aku buat pengakuan kepada dia yang aku telah kutuk dia gila gila nak mampus sampai dia boleh hentak hentak aku sampai mati. Tapi dia tidak macam tu. Dia dengar pengakuan aku dengan calm dan cool. Aku rasa nak menangis tengok ketenangan dia mendengar confession aku. Kenapalah aku ni kurang baik ye? Atau pun perasaan ni ada di mana mana isi hati seorang wanita yang masih lagi dalam pembinaan fikiran yang lebih matang.

Aku rasa sungguh menyesal dan rasa macam nak bunuh diri, sebab aku telah menjadi seorang yang sangat teruk dan si pura pura yang sangat hebat.

Ya Allah, kurniakanlah aku akal yang mampu berfikir dengan matang dan hati yang tidak penuh dengan hasad dengki. Biarlah aku berdosa tapi janganlah kau hukum orang orang seperti dia.

Melaty, aku minta maaf banyak banyak. Aku sedar aku telah berperangai macam sial, teruk dan jahat. Hukumlah aku jika perlu. Tapi sumpah aku rasa rugi kalau hilang kawan macam engkau.

Sepuluh jari dipohon, memohon maaf sejujur hati.

-.-MunifahPutri.

Rasa Macam Diri Ni Bodoh

Aku sekarang sering dilanda masalah kurang tidur. Ye lah, kerja sampai 930 malam, kemudian online sampai 200 pagi. Mana taknya. Pergi kerja keesokan harinya, mata ni berat. Lagi lagi aku kena jadi cashier, satu hal nak melayan customer yang macam tapir.

Nasib baiklah ada abang giordano tiap tiap hari, boleh aku cuci mata sikit.
Tapi sumpah, kalau korang jadi aku, tahap kesabaran korang melayan customer memang tahap cipan. Kesabaran yang diselaputi keiklasan dan kepura-puraan. Sebab sesetengah customer ada yang macam *tuuuuuuuuu* kurang mengerti bahasa melayu dan bersekolah di kampung atap.
Ya Allah, nasib baiklah aku ni sabar aja, tapi berdosa jugak sebab memaki customer kat blog ni.

Ada customer yang aku rasa well-educated, tapi akibatnya, dirinya sendiri nampak bodoh hanya kerana dia rasa dia amat pandai. Boleh dia kata, ada 30% discount, dia nak bayar 30% je? Tak ke bodoh. Sangat sangat bodoh. Kadang kala aku rasa dia dah hidup berapa lama kat dunia ni ye, sampai guna discount pun tak tahu. Sikit punya bangang la.
------------------------------------------------------
Seterusnya, pelanggan yang tidak tahu perkembangan kewangan Malaysia.
Malaysia weh, bukan Maldives ke, Zimbabwe ke kan. Aku pasti korang semua tahu, bermula bulan April 2008, wang Ringgit Malaysia 1 sen tidak lagi berkuatkuasa, dan tidak boleh lagi digunakan di mana-mana. Jadi, hari ini, ada seorang pelanggan yang beli sebatang gam, berharga RM 0.79. Itu pricing lama. Jadi kami tak tukar harga lagi. Konsep round off harga pon sudah mula berkuatkuasa. Jadi aku sebagai cashier round off RM 0.79 kepada RM 0.80.
Customer yang macam bangang ni pun tanya kat aku:

Customer : Kenapa 80 sen? Bukan 79 sen ke? Saya ada 9 sen.

Aku : Kita tak guna 1 sen dah akak. Dah lama berkuat kuasa dah ni.

Customer : Habis harga tunjuk 80 sen?

Aku : Ini pricing lama kak. Selalunya kami akan round off.

Customer : Kalau macam tu, tukar la harga.
(Nak aku amik pricing gun tu sekarang, tukar harga depan mata kau)

Dressing sikit punya glamour, tapi pemikiran tidak lateral langsung.


----------------------------------------------------
Lagi satu aku tak boleh lupa, customer yang nampak memang well educated, tetapi terlampau sombong, kerek dan sial. Dia nak beli buku yang renyuk, terkumut dan ada sedikit koyak, jadi dia mintak sikit diskaun. Tapi kami tak boleh bagi sebab dia tak ada card membership. Jadi aku sebagai cashier offer membership card kat dia. Dia fikir dua tiga kali nak ke tak, sebab kalau apply pronto, diskaun pun boleh dapat pronto jugak. Jadi dia setuju nak apply.
Lepas aku kasi membership card, dia belek belek kad tu pastu dia kata
'ELEH, kad ni aku boleh buat sendiri'
dengan mimik muka yang menyindir dan macam siot, aku pun buat muka macam membabi buta aja. Kalau kau rasa boleh buat kad tu, buat lah, bak hantar sini 100 keping. Capek kauu.

Bila aku mengadu kat supervisor aku, dia kata customer macam ni jangan dok layan, kang menjadi jadi kereknya tu.

Aku yang masih muda ni kadang-kadang rasa bodoh je melayan customer yang macam bangang tu. Tapi, bila sedar balik, aku dah hadapinya buat masa 12 hari. Fwaa, aku nak lihat apa akan jadi dalam masa sebulan mendatang.

Sabtu, 15 November 2008

Tiba Tiba Nak Tulis Pasal Benda Ni

Aku rasa hidup ni pendek, jadi aku nak semua benda yang aku nak sebelum pergi.
So lame. Tapi nak buat macam mana.
Sekarang aku rasa semua benda macam sial.
Orang berpusu pusu nak pergi fly. Ye lah, party yang boleh korang panggil fun.
Sekarang jugak berlambak orang nak jadi photographer, nak jadi indie konon. Apa barang!
Semua semua ni buat aku sakit dan rasa useless hidup kat dunia. Tapi bila nak recall balik benda yang manis, ish.. terlampau banyak.
Jadi sekarang aku nak kejar benda yang aku nak je.
Benda benda yang sial pergi mampus.
Aku rasa aku sekarang boleh berfikir dengan lebih baik. Biar orang ingat aku kolot, tak cool atau apa apa rasa lah.
Biar aku buat mak aku bangga, after everything she has done. dan aku nak kejar benda yang aku tertinggal.
Aku rasa memblogging kini lebih best daripada myspace.
Aku rasa aku nak belajar bersosial supaya aku boleh kenal dunia ni, supaya aku boleh tahan untuk menghadapi apa yang bakal tiba seterusnya.

Blog ni kosong.

Khamis, 13 November 2008

MultiShitheads/Painful

This post contains some self-exposures which doesn't related to any particular readers at all, eventhough it may hurt certain readers. And this post certainly doesn't include any r.i.p membership.
________________________________________
I've committed to myself not to take off my scarf without any appropriate reasons. For sure i believe it's kind of bullshit to do such thing because I don't think I have anything super special to show everyone, like blonde hair or red highlights.

But, sometimes I do believe that girl with scarf always been under-estimated and being judge unfairly without any particular reasons. It's not that I'm blaming anyone, but as I have been living for 15 years, yeah I do think I've been treated unfairly someway somehow.

When I read NabilahRadzi's blog, entitled Not Matured Enough, I came out to realise that yeah, girl nowadays with heels and wedges, plus hot pants ,large handbags and tube top would probably be the chosen one around guys. Not to mention the one with skinny legs and hot pants, the outdated girls with simple sandals, scarfed, without skinny ass legs and without hot cleavage most probably will be put aside, first!

And yeah, you would find those girls with guys chasing her all around trying to flirt, with his indie look and super matured faces, and not to forget, girls with cigarette in hands are now on the top of the list.

Seems like I'm jealous. Yeah, maybe I am, quite sometimes ago. I want to be the girl with hot boyfriend around all the time. And I want to be the girl with who wears skinny pants, the girl with multi-talented photography skills, the girl with cool friends who hangs around until midnight and the girl who went out partying with hot dresses. And yeah, I want to be the girl with 50++thousands comments on myspace, which I considered myself to reach the famous chart.

And sometimes, when I went out with my COOL friends, I've never been treated the same way others treated my friends. Oh yeah, I'm not the one with skinny legs, hot body and cool mind thinking. Or is it because I wear scarf? And they would probably think that I am the alim girl who doesn't suit their conversations, talking shit about Lomo cam or indie music. Probably!
What the hell, I went out with my other 3 hot friends and their friends treated me like I'm nobody. Being pushed away and outcasted. Hell yeah it was a challenge and I took it as calm as possible, so then I could continue my shit life. But for how long do I have to be calm?

Yeah, sometimes I do feel taking off scarf would be an advantage to attract people. But, on the second thought, What FOR? To be someone you're not? That would turn me into a poser, and plus, hypocrite! Loser loser loser lah kan. And I might turn crazy if I tried to be one.

And now, I don't think those shits really matters anymore. My friends like me just the way I am and I'm liking myself even more from day to day. For now, I need to change people's perspective onto someone like me. I'm for sure open minded but there's a cross between the line. You may judge me from the cover, but you don't know anything between the pages.

Wah, melodramatic gila post ni.

Zaman Aku Sekolah Rendah.

Bila aku baca blog blog lain kan, aku ter-inspired nak tulis blog pasal sekolah rendah jugak. Sebab masa sekolah rendah aku sangat jahat. Sangat sangat. So, korang bayangkanlah aku sekolah menengah macam mana.

Tadika
Dulu aku tadika di Tabika Kemas Al- Hidayah seksyen 11, shah alam. Dari dulu lagi aku suka kacau orang. Ada seorang kawan aku yang badan ala ala Adibah Noor tau. Nama dia Azimahanem. Aku memang suka kacau dia. Aku dan kawan aku, Nazrin selalu kacau dia sampai dia kejar kitaorang satu kelas. Hahah, kami ejek 'GEMOK GEMOK GEMOK.' kesian kat dia.
wah tu baru tadika.

Darjah Satu (1)
Aku masuk Sekolah Rendah Kebangsaan Seksyen 4, atau lebih dikenali SK RAJA MUDA. Kat situ aku anak cikgu Bahasa Inggeris. Aku masuk kelas 1 GIGIH. Masuk kelas tu, guess who aku jumpa? Azimahanem tu balik.
Dan dia orang pertama yang aku kawan masuk kat kelas tu. Bila fikir balik, aku ni masa tadika macam lancai jugak ye.

Kes pertama.
Masa darjah satu, aku kawan dengan seorang budak perempuan cina bernama Low Pi Quan, dan kami berdua sangat jahat. Konon masa aku darjah 1, aku anak cikgu, aku ketua antara kawan kawan aku.
Kalau aku tak siap kerja sekolah lagi, sorang pun tak boleh siap. Jadi kira mereka semua macam jadi kuli lah. HAHAHA!

Kes Kedua.
Aku dan Low Pi Quan sangat jahat. Jadi satu hari, kawan aku(who is now my bestfriend) Banks dan kawan dia Maryam Aqilah, siap kerja sekolah lebih awal drp aku. So, masa rehat ,aku tarik dia pegi tapak perhimpuan dan lempang diorng berdua.

Kes Ketiga.
Aku ada seorang kawan bernama Aliah. Satu hari, aku dan Low Pi Quan tak kawan dia, jadi kami suruh kawan aku Azimahanem lempang dia sampai pipi dia merah. Next day, mak dia datang bawa satu angkatan keluarga. Aku memang cuak tahap cipan. Haha tapi last last Low Pi Quan yang kena sebab dia lah mastermind kes ni. Tapi kesian mak aku yang kena tanggung malu. Ish. Masa darjah dua juga aku suka kacau Shasha dan Amalina Abdullah. Gila aku kacau smpai diorng nangis satu hari. Haha.
Ni baru darjah satu doh.

Darjah Dua (2)
Darjah dua aku kelas 2 Tabah, tu cream class tau. Aku jadi penolong ketua darjah sebab masa darjah satu aku dapat no 1 dalam darjah. Ceh.
Ketua darjah aku Muhammad Farhan Badri.
Lepas tu, masa darjah dua, aku suka gila dengan Farhan. Suka ala kadar la. Hahah bila ingat balik, rasa nak gelak/muntah/terberak/semua semua la. Hahah aku bagi surat cinta lah, aku stalk dia sana sini, sampai underwear dia pun aku tahu colour apa. Dude, jangan marah!
Lepas tu, darjah dua aku nak duduk sebelah dia je, sampai Cikgu Jamliah suruh aku tukar tempat pun aku taknak. Haha, gila lawak sial. Aku pun terperasan dia suka kat aku.
Masa darjah dua juga aku berkenalan dengan Eleena Hidayah, Nurul Wahidah, Fatimah Azzahrah, Farahain, Irfaan, Rifqi Afiq, Azri Irsyad, Siddiq Amir, Amirul Amar, Haziq Fuad, Ili Amirah, Nur Syahiirah, Wazir, Yusuf dan ramai lagi. Sampai sekarang aku kawan baik dengan diorang semua.
Masa darjah 2 pula, Banks dan Aliah pula yang ada kes. Hahah, aku tak campur apape.

Darjah Tiga (3).
Masa darjah 3 aku still suka Farhan. Haha. Budak budak lah.

Kes Pertama.
Masa darjah 3, aku masih sama kelas dengan muka muka darjah 2, termasuklah Banks. Ada suatu hari, Banks masuk pertandingan bercerita, lepas tu dia kalah. Aku sangat jahat, jadi aku kecoh satu kelas Banks kalah, dengan niat bukan untuk mengejek. Tah mana datang cerita, orang cakap aku ejek si Banks tu. Tup tap esok harinya, mak dia datang buat complaint. Aku lagi yang kena. Ada lah beberapa orang yang dipanggil dan semua petik nama aku. Tak boleh belah do. Last last aku boleh buat apa, mengaku je la. Daripada takde. Aku memang jahat.

Kes Kedua.
Kes ni melibatkan Banks. Ish, jahat betul aku dengan minah ni. Aku dengan kawan kawan aku memang anti dia dulu. Sekarang dah ok. Haha, ada satu kes, aku dituduh curi pen dia. Lagi sekali aku dipanggil berbincang bersama mak aku dan mak dia. Kitaorang settle baik-baik, takde gaduh-gaduh. Jadi, aku ok dah dengan dia.

Darjah Empat (4).
Darjah 4 ialah masa paling celaka aku dan kawan kawan aku la. Macam macam kitaorng buat sampai ada satu tu tak boleh bagitahu.
Darjah 4 pun aku ada banyak masalah dengan Banks. Ish, dia lagi.
Aku, Eleena, Wahidah dan Fatimah masa tu memang tak suka dia. Satu kelas tahu.

Kes Pertama.
Satu hari, aku dan Banks bergaduh through surat menyurat. Budak kecik punya style. Lepas tu, guru kelas aku, Cikgu Rosadah dapat tangkap dan nak settle kan hal ni depan satu kelas. Aku dan Banks gaduh gila babi depan dia dan satu kelas sambil menjerit-jerit dan terpekik pekik.
Kesian Cikgu tu nak leraikan masalah ni tak kesampaian.
Bila teringatkan balik, memang nak gelak lah sebab kami berdua bergaduh pasal hal yang temeh contoh pasal lelaki. Haha, sungguh bodoh.

Kes Kedua.
Kes kedua aku dan kawan-kawan aku bermasalah dengan Banks ni lagi. Dua tiga kali jugaklah kena masuk bilik kaunseling bincang masalah ni. Apa nak jadi pun tak tahu lah. Lepas mintak maaf, buat balik. Ish, tak boleh belah do. Paling hebat, kitaorng bergaduh pasal duit. Ungkit mengungkit. Haga.

Kes Ketiga.
Akhir tahun darjah 4, aku tidak lagi berkawan dengan kawan kawan aku tu. Semua beralih arah ke Banks. Gila backstabbers sial. Haha, tak kawan pun entah pasal apa. Sampai lah darjah 5 kitaorang tak kawan.

Darjah Lima (5).
Darjah lima aku tak banyak kes. Aku mulai berubah dalam beberapa aspek satu per satu. Tapi still aku tak kawan dengan Wahidah, Eleena, Fatimah dan Banks. Masa darjah 5 juga aku semakin rapat dengan Amiera, Asyiqin dan Syahiirah(Shasha).
Tak boleh nak recall sangat darjah lima sebab aku sangat baik. Hahah,
tapi yang aku tahu, darjah lima aku suka kacau Irfaan, sebab muka dia serupa Harry Potter, berkaca mata, putih dan pandai. Haha.
Aku juga suka kacau Shasha, sebab dia minat Harry Potter, jadi aku buat story pasal dia dan Irfaan.
Aku ada jugak guna lirik lagu WAHEEDA ft. kumpulan apa tah ye, liriknya berbunyi 'BUKA MATA PANDANG KE SANA', untuk aku pointkan Shasha dengan Irfaan. Haha
Akhir tahun darjah 5, aku kawan balik dengan kawan-kawan aku tu. Bermaafan masa hari raya lah kan.

Darjah Enam (6).
Masa darjah 6, aku dilantik jadi ketua pengawas.
Masa tu ramai tak suka aku dan anti aku termasuklah Nabilah Radzi dan Maryam Adila.
Haha, sekarang diorang berdua kawan rapat pulak.
Masa darjah 6 jugak, berat aku naik sampai 67kg, wah gila lah naik kan.
I'm phisycally the same Munifah. Darjah 6 aku selalu jadi bahan orang.
Tengok, apa yang aku buat kat orang, darjah 6 aku kena balik.
Masa darjah 6 juga aku dah kenal apa makna kawan.
Aku tak banyak kacau orang sangat, except beberapa kali kat Shasha. Jangan Marah.
hehe.
Masa darjah 6 juga, aku semakin ingin belajar, aku faham Matematik,
apa Cikgu Maziah ajar, Cikgu Fatimah yang sangat sporting.
Teringat aku dia campak beg Azri keluar kelas. Kesian Azri.
Darjah 6 jugak lah aku rapat dengan Amirul Ammar. Dia duduk kat sebelah aku kat kelas.
Aku juga tak banyak buat hal yang membabitkan nama aku dan mak aku.
Aku pandai jaga diri dan segala hal temeh tidak lagi aku peduli.
_________________________________________
Sekarang, aku berkawan baik dengan Banks, teman paling aku sayang kini. Aku berkawan baik dengan Farhan Badri, orang yang dulu aku suka bagai nak rak. Aku berkawan baik dengan Eleena, Wahidah, dan Fatimah, kawan yang sama sama jadi samseng.
Aku berkawan baik dengan semua orang, termasuk Nabilah Radzi dan Maryam Adila.
Bila terkenangkan balik, Sekolah rendahlah masa yang paling manis untk dinikmati.
Aku sekarang bukan 67kg, tp dah turun 15 kg.
Aku tak ada boyfriend dan tidak mahu satu pun.
Aku nak cari duit sampai penat dan aku nak simpan memori terindah ini sampai mati.

p/s: Banks bukan nama sebenar.

Khamis, 6 November 2008

BARU AKU TAHU APA ITU KERJA.

Kalau dulu aku ingat kerja tu macam goyang kaki, buat benda yang ala kadar dan hanya sekadar 5-6 jam je. Sekarang aku dah kerja, baru betul-betul dapat merasa. Ya, aku sudah memiliki sebuah pekerjaan, sudah 3 hari aku mula. 10 jam untuk setiap hari. Memang memenatkan. Dari 11 pagi hingga 9.30malam, huih, penat siot. Baru kedai buku, belum kerja workshop, atau gunting rambut, mcdonalds dll.

Bila kerja kedai buku pulak ni, macam macam orang aku jumpa, kadang-kadang rasa pelik pon ada. Ye la, kita sebagai pekerja, mana nk komen apa constumer beli, kang dan dan kena penyepak. Ada aku tengok parents yang sangat baik, 'AMBIL LAH APA YANG KAMU SUKA', wah, sampai macam tu sekali, ada yang sangat susah nak keluarkan duit, '13 RINGGIT??' tu pun ada. Haish, memang runsing lah.

Tapi so far, semua orang yang datang, semuanya ok. Ada jugak yang mintak aku carikan semua buku dalam list dia, ingat ni kedai kasut ke apa, aku nk serve sorang-sorang. Geram pon ada. Takpelah, mungkin dia cluless dan tak faham konsep kedai buku. Hish.

Ada yang nk buku, tapi edisi lama pulak. Korang tahulah kedai buku selalu up-to-date. Yang nak cari buku dua tiga tahun dulu buat apa. Lagi-lagi majalah, kemaruk nak cari.

Hahah, aku nk komen-komen pulak kann, haha nak buat macam mana, sini je aku boleh mengadu.

HARI YANG HAPPY
jadi, semalam hari ketiga aku kerja. Dan kemungkinan hari paling gembira aku bekerja. Selain kawan baik aku, Nazrin kerja kat kedai seberang je, yang tiap tiap hari aku boleh borak-borak, semalam jugak kawan kawan aku datang melawat aku. Haha, sangat gumbira. Bukanlah aku nak perasan korang datang dengan intention nak lawat aku, tapi yep, aku sangat gembira korang datang lawat. Cehehehe.

LAYANAN KEPADA ORANG JEPUN.
Semalam juga aku telah didatangi oleh seorang orang jepun yang hampir umur arwah atuk aku. Agak tua dan terkial kial mencari envelope untuk pos laju. Dia minta tolong aku kan, 'POS LAJU, POS LAJU', haha. Tak silap aku, kalau pos laju, envelop boleh dapat kat post office je la. So aku pon cakap lah ka dia, 'POS LAJU, POS OFIS', dia macam blurr. Haish, ape la yang aku nak cakap ni, ok, aku explain lagi sekali, 'POS LAJU, POS OFIS', dan dan dia angguk .Tah faham apa pon tah la. Kemudian dia menunjukkan sebuah foolscap papers dan dia nak saiz lang lebih kecil, sekarang aku pulak tak faham apa dia cakap, 'PRAPER, SMALLA, DEH.' huish, apa tu? Aku sangat blur, lepas tu dia ulang balik, 'PAPER, SMALLER DEH,' oh baru aku faham. Haha, dan dan foolscap paper yang kecik depan mata dia, haih. satu hal. Haha, lepas tu dia cakap thank you kat aku, aku balas, ARIGATO GOZAIMAS. haha di gelak. Aku pon pelik la kenapa dia gelak, haha last last baru aku teringat aku ucapkan balik terima kasih kat dia. Hehe.

COSTUMER MINTAK PENYEPAK.
Ada satu hari aku bekerja, ada seorang costumer perempuan hampir sebaya aku masuk kedai dengan melulu, masuk tak pandang kiri kanan terus pergi stationery department. Lepas dia tak dapat cari apa dia nak, dia panggil aku. Suruh cari ring untuk file dia, aku pun tunjuklah ring yang dia nak. Ada lebih kurang 3 jenis saiz, dan tiada satu pun dia mahu. Lepas tu dan dan dia perli aku, 'kalau tak tahu saiz, tak payah la kerja sini,' EH! sial betul. Berterima kasih la aku dah tunjuk ring tu, kalau tak tunjuk, dengan ring ring tu aku dah hentak kepala kau



Ye la, kita selalu dengar frasa mengatakan 'CONSTUMERS ALWAYS RIGHT' ye memang,. Kita sebagai pekerja ni kenalah bersabar kan, dalam rintangan nk cari duit ni, macam macam boleh jadi. Kesabaran kini menjadi tarungan diri. Ah, penat doh!

Sabtu, 1 November 2008

Pelik Pon Ada, Geli Pon Ada.

Aku heran lah, zaman multimedia yang dah maju sekarang ni, banyak gejala jenayah multimedia pula yang berlaku. Lagi lagi kalau ikut website self profile macam myspace, facebook atau friendster.

Aku respect orang-orang yang berseni yang nak tunjuk artwork mereke di profile masing-masing, atau model, pelakon, artis etc. Tu memang tak boleh nak bangkang. Yang aku geli sekarang ni, gambar myspace yang menjelikkan dan menggelikan. Aku nak point sorang-sorang, memang tak boleh. Tak terkira kot. Kalau tengok, memualkan pon ade jugak. Lebih lebih lagi orang perempuan. Ya, aku pon perempuan, aku sokong kaum hawa. Tapi sekarang, lain benda yang jadi.

Seperti contoh, gambar awek awek hot kat myspace yang hanya pakai singlet. Ni bukan singlet apa, but singlet sekolah. Ish, bluegh. Ya Allah, Jahatnya aku ni. Haha, tapi betullah, aku sumpah, bukan aku sorang je tak suka, but boleh kata semua tak senang dengan gambar-gambar mcm tu. Kang nak kata takde baju lain, jadi hal lain lah pulak. Terang terang singel putih, berender-render. Ish, buat dosa lah pulak bukak website macam ni. Haha.

Kedua, gambar yang selftaken sehingga menampakkan cleavage. Aku tahu korang hot. Tapi cukup sekadar kau, ahli keluarga dan kawan kawan kau tahu. Tak perlu beritahu satu dunia. Memang la ada orang suka sampai komen berlambak macam, 'wo, sexy' , 'wow'. Tapi pernah fikir orang yang komen, 'ISH'? Kalau nak komen sampai seratus lebih pon, janganlah sampai macam tu, memalukan kaum kita, perempuan.

Aku kat sini bukan nak kata apa, perempuan itu satu ciptaan yang berharga dan sempurna. Berebut-rebut orang nak kalau masih cantik dan sempurna. Lebih baik kita jaga, lebih ramai orang suka. Lantas, korang ada maruah, jagalah, kerana sekali ianya tercalar, selamanya kita yang termalu.

Peniup Belon

Foto saya
Shah Alam - Seri Iskandar, Selangor - Perak, Malaysia
berkarya untuk kepuasan

Makhluk Tuhan